Skip to content

Ny EU-aftale åbner data-døren på klem for Google og Meta

Netop som mange virksomheder har skiftet til Google Analytics 4, eller en alternativ løsning, bliver data-døren nu åbnet på klem igen. En ny rammeaftale mellem EU og USA betyder nemlig, at det igen kan blive lovligt at overføre data til amerikanske virksomheder, hvilket ellers var grunden til, at datatilsynene i flere lande (herunder Danmark) havde erklæret tjenester som Google Analytics og Meta ulovlige. Der er dog et stykke vej endnu, før tjenesterne kan bruges helt lovligt igen – i dette blogindlæg giver vi en hurtig indflyvning i den nye aftale, og hvordan du og din virksomhed skal forholde jer til den.

tingey-injury-law-firm-DZpc4UY8ZtY-unsplash (1)

Sidste år fulgte det danske datatilsyn i fodsporene på blandt andet Østrig, Frankrig og Norge og erklærede dataoverførslen fra populære værktøjer som Google Analytics og Meta for ulovlige.

Kort fortalt handler det om, at data, der sendes fra EU til USA, ikke underlægges de europæiske GDPR-regler og derfor ikke overholder EU-lovgivningen. Den lidt længere forklaring kan du læse om i blogindlægget her.

Den konklusion kom på baggrund af, at den daværende Privacy Shield-aftale mellem EU og USA blev dømt ugyldig. Men nu er der imidlertid kommet en ny rammeaftale på plads mellem EU og USA, der igen åbner op for lovlig data-overførsel på tværs af Atlanten.

 

Hvad indebærer den nye aftale?

Den nye aftale mellem EU og USA indebærer, at amerikanske virksomheder kan søge om certificering til lovligt at kunne overføre personlige data fra EU til organisationer i USA.

Så selvom aftalen egentlig trådte i kraft fra den 11. juli 2023, så skal de amerikanske virksomheder, herunder Google og Meta, først certificeres under det, der bliver kaldt ”EU-U.S. Data Privacy Framework”, før de lovligt kan overføre persondata.

Anmodningerne om certificering håndteres af US Department of Commerce, som altså afgør hvilke amerikanske organisationer, der får lov til at overføre data fra de europæiske virksomheder.

Du kan læse Datatilsynets nyhed om den nye aftale her.

Det betyder altså IKKE, at Google Analytics og Meta er fuldt ud lovlige at bruge igen i sin ”gamle” form, men hvis begge virksomheder bliver certificeret er vejen banet for igen at kunne tracke de fleste data på de to store platforme.

 

Hvordan skal jeg og min virksomhed forholde os til det?

I første omgang skal I nok lige slå koldt vand i blodet og fortsætte de initiativer, I formentlig allerede har igangsat for at få et lovligt data-setup – enten ved at skifte til europæiske services eller ved at konfigurere Google Analytics 4 på en lovlig måde med pseudonomiseret data ud fra Datatilsynets anbefalinger.

Dernæst er det bare at vente og se, hvad der sker.

Hvis både Google og Meta får certificering under den nye aftale, er der gode muligheder for, at der igen åbnes op for den fulde data-pakke på de to platforme – uden de restriktioner der er lige nu grundet dataoverførslen til USA.

Det kræver imidlertid, at Google og Meta (og andre amerikanske virksomheder, der overfører persondata) indretter sig under de retningslinjer, der skal til for at være kvalificeret til certificering. Der er endnu ingen information om, hvorvidt de to tech-giganter aktivt arbejder på at blive certificeret, så vi må væbne os med noget tålmodighed for nu.

Desuden er det heller ikke helt utænkeligt, at den nye aftale også dømmes for ugyldig, når den når EU-domstolene – også her må vi vente at se.

Så selvom der nu er åbnet en dør på klem for, at danske virksomheder igen kan få det fulde data-udbytte ud af Google og Meta, så er det stadig ret usikkert, hvad der kommer til at ske. Derfor anbefaler vi at holde fast i de initiativer, I har gjort jer for at sikre lovligheden af jeres data.

Hvis I har brug for hjælp til den del, rådgiver vi jer gerne. Skriv en mail til min kollega Natasha på natasha.christiansen@knowit.dk – så hjælper hun med sparring eller med at sætte et møde op. Vi har desuden også skrevet et blogindlæg om de bedste alternativer til Google Analytics, som du finder lige her.