Skip to content

IT skaber kreative ledere

9 ud af 10 ledere forbinder IT med standardisering, uniformering, effektivisering og firkantet styring. Når jeg hævder, at IT skaber kreative ledere, så kan det ligne uforståeligt nonsens. Kan man også gå i vandet uden at blive våd?

IT kan frisætte ledere, beslutningstagere, ja alle medarbejdere i en organisation, fra trivielle opgaver og gør dem mere værdiskabende. Men det kræver, at man virkelig kan se forskel på, hvad ledere bruger tid på, og hvad ledere leverer af værdi. Vi bruger i dag urimelige mængder af højt kvalificeret ledertid og specialisttid på at samle fakta. Vi kompenserer for mangler i vores IT-miljø, hvis vi som ledere er tvunget til at lede efter, samle og validere informationer – ofte i langstrakte og frustrerende forløb. Ledere bruger mere tid på at fremskaffe fakta end på at tage beslutninger og handle på disse fakta. Et stærkt destruktivt element i denne proces er, at mennesker fra forskellige dele af organisationen møder op med forskellige fakta, hvilket er verdens mest effektive sabotage af egentlig fremdrift.

Når ledere opdager denne mekanisme, så handler de. De begynder at ”sætte strøm” til den vigtige vidensproduktion, som er fast tilbagevendende. Klogt nok. Men det kan også tage overhånd. Forleden talte jeg med en it-ansvarlig i en stor og velrenommeret virksomhed med mange lokale forskellige informationssystemer. Faktisk havde de bredt sig som mælkebøtter på en græsplæne, selv om den centrale IT-ledelse gerne ville af med dem og i stedet tilbyde en fælles informations-infrastruktur. Det er både mere økonomisk og fremtidssikkert.  Nu glædede han sig over at det ikke gik så godt, fordi pengekassen er lukket i, og han håbede, at der blev luget ud blandt mælkebøtterne.

Men misforstå mig nu ikke: Jeg slår virkelig til lyd for, at ledere skal understøttes med vidensløsninger. De skal bare ikke opfinde den dybe tallerken på egen hånd hver gang. IT-afdelingen skal levere fundamentet – alt det kedelige med maskiner og operativsystemer og at lægge data til rette – og dernæst skal lederne selv ind og skabe den værdifulde viden. Hos virksomheder med en vidensstrategi er IT en swiss army knife. En infrastruktur, som kan bruges af mange forskellige medarbejdere med behov for fakta og viden.

Hvis du er IT-direktør må du udvikle en videnstrategi, som giver lederne vidensløsninger med tårnhøj brugsværdi. Data, proces og infrastruktur skal være stensikker, effektiv, ”genbrugelig” og automatiseret. Efterårsferiens dybe stille ro er en god tid at tænke lidt længere end til næste ildebrand.

Hvis du er topleder, så kan du benytte ferien til at sætte vidensstrategien på dagsordenen for 2016. Forlang bedre viden. IT-afdelingen bør være en offensiv partner med en solid leverance af fakta til beslutningsprocesserne i hele huset.  De fælles elementer i beslutningsprocesserne skal rationaliseres, og ledere og specialister skal slippes løs på et grundlag af korrekte data.  Her kan organisationen score den enorme kreativitet, som opstår, når dygtige mennesker stiller de rigtigt værdifulde spørgsmål!