Skip to content

Uden en AI-strategi, vil du være en marionetdukke

Kan vi sige, at vi i praksis allerede lever i en AI-drevet verden? Ja - vi møder virksomheder, der allerede bruger AI i deres dagligdag. Det interessante er, at de klassiske faldgruber i beslutningstagning også er accelereret! 

strategi-1

Det kan skyldes manglen på en veldefineret strategi for, hvordan vi interagere med AI-modeller. Det fører ofte til utilsigtede konsekvenser, og vores egen bekræftelsesbias kan være det største problem. Der er opstået et nyt begreb, “Automation bias”, som handler om vores tendens til ukritisk at acceptere svar fra AI. Hvorfor er det så nemt at blive blændet af klarheden og enkelheden i disse svar? 

Ligesom en marionetdukke styres af sin dukkefører, uden at vide, hvem der er dukkeføreren, kan manglen på en effektiv tilgang til at navigere i AI-interaktioner resultere i, at vi bliver kontrolleret af værktøjet - og husk, dette værktøj er kunstig intelligent! 

I takt med at AI i stigende grad påvirker vores beslutninger, fra personlige anbefalinger til kritiske forretningsvalg, bliver det vigtigt at have en klar plan. Vi har brug for vejledning for at undgå de potentielle faldgruber ved AI-interaktioner.  

Vær opmærksom på:  

Anmod om forskellige synspunkter fra AI.

Bed AI om eksplicit at give argumenter, beviser eller synspunkter, der adskiller sig fra dine egne. 

Eksperimenter med forskellige versioner af prompts.

Brug forskellige prompter for at se, hvordan AI reagerer på forskellige tilgange. 

Brug flere AI-modeller.

Vær ikke afhængig af én AI-model.  

Stil åbne spørgsmål.

Gennem åbne spørgsmål bliver AI ledt til at give nuancerede svar. Dette kan hjælpe med at forhindre AI i blot at bekræfte dine antagelser.  

Reflekter kritisk over svarene.

Accepter ikke blindt det første svar, du får. Krydshenvis med pålidelige kilder og overvej gyldigheden.  

Udfordr dine antagelser og overbevisninger.

Hvis AI giver information, der modsiger dine egne overbevisninger, så benyt muligheden til at reflektere og revurdere dit standpunkt.

Ha' klare mål.

Søger du information, et andet perspektiv eller kreativt input? Hvis du allerede har klare mål kan det guide dine interaktioner.

Vælg din beslutningsmodel med omtanke.  

Vi har mange eksempler på beslutningsmodeller, men ikke alle er egnede til alle spørgsmål. At bruge den rigtige model er afgørende.  

Din virksomhed skal udvikle en interaktionsstrategi, der tager højde for forståelse for AI’s styrker og begrænsninger, etablere retningslinjer for databeskyttelse og etiske overvejelser, samt måder at undgå at blive fanget i forudindtaget tænkning og bias. Det er vigtigt at vide, hvordan AI passer ind og hvordan det vil blive tilpasset din virksomheds værdier, kultur og unikke udfordringer. Brug AI’s potentiale, mens du bevarer kontrollen og sørger for at teknologien forbliver et værktøj og ikke din dukkefører.  

 

Oprindelig skrevet af Torbjörn Lindgren, Director - AI & Transformation