Skip to content

Branded Communities

At sælge produkter er en forudsætning for at drive en virksomhed. Men det er en kunstart at skabe så stærk en brandfølelse, at forbrugerne identificerer sig med brandet – og det sikrer dig en forlomme i køen til kunderne. I denne artikel hylder vi fire brands, der er lykkedes med at skabe de såkaldte brandede fællesskaber. Og mon ikke, at der også er et tip eller tre, vi alle kan tage med videre?

Lille spejl på væggen der, hvem er skønnest i landet her?

Digitale fællesskaber skaber både salg og engagement. Det er ikke noget nyt. Men det kræver nu alligevel en kæmpestor portion loyalitet fra forbrugerne, hvis brandet rigtig skal få succes som et branded fællesskab. Og den loyalitet har makeup-brandet Sephora i høj grad formået at opbygge. 

Artikelbillede 1

I stedet for udelukkende at køre med direkte, hardcore eCommerce, tilbyder Sephora kunderne kyndig rådgivning til deres kunder – og ikke kun frem til at transaktionen er afsluttet. Gennem deres online fællesskab, Beauty Talk (som i øvrigt har mere end 10 millioner medlemmer), kan kunderne stille spørgsmål, få hjælp til sminkeprocessen og meget andet. De skal bare uploade et billede, hvor de bruger Sephoras produkter, og så kan brugerne interagere med hinanden såvel som med det kompetente Beauty Board bestående af makeup-eksperter.  

Dét, mine damer og herre, er et brand, der samler kunderne, skaber ambassadører og sælger produkter – en tre-i-en-løsning. 

Hop ind og snak med om makeup lige her. 

 

Cykelsport er mere end midaldrende mænd i lycra

Det britiske cykelsportmærke, Rapha, er et af de brands, der har formået at gøre mænd i stramme trikoter til stilikoner. Men det er ikke alene deres evne til at designe kvalitetsprodukter, som har gjort brandet populært. Vi har tidligere fremhævet dem for deres succes med at skabe en stærk brandfølelse, der rækker længere end en transaktion.

Artikelbillede 2

Og vi fremhæver dem lige igen-igen: 

Rapha har nemlig med stor succes formået at gøre deres fysiske butikker til såkaldte “clubhouses”, hvor de ofte har dannet rammer for storskærmsevents for ligesindede, der lever og ånder for cykelsporten. Og samme fællesskabsfølelse afspejler sig lige så tydeligt på deres website.  

Rapha har skabt en experience commerce-løsning, der vækker sanserne i den indre cykelrytter: Med et lækkert billed- og videomateriale sælger de følelsen af sidde på cyklen, alt imens du kan scrolle igennem deres lækre produkter, læse meningsdrevne artikler eller tage et kig i deres spækkede eventkalender.  

Med andre ord er Rapha altså et pragteksemplar på et brand, der giver forbrugeren rig mulighed for at interagere med og fordybe sig i brandet – naturligvis klædt i den nyeste kollektion. 

Besøg Raphas klubhus i København her

 

Artikelbillede 3

The #girlboss Movement

Et andet – og ret anderledes eksempel – på et brand med stærke fællesskabende karakter er den amerikanske forretningskvinde Sophia Amoruso. 

Nu tænker du måske:  

“I sagde brand. Ikke kvinde”, og du har ret. Det gjorde vi. Men Sophia Amoruso kan kaldes begge dele. Nok er hun en kvinde, men denne kvinde har gennem sin historie og opbygning af (og kæmpe krise med) NastyGal skabt et brand rundt om sin egen karakter, som har samme fællesskabende effekt som de andre brands, vi fremhæver. Det sker gennem hendes forretning og hashtagget #girlboss.  

Som alle andre hashtags dækker den lille firkant og efterfølgende ord over en et fællesskab for alle dem, der benytter det på sociale medier. I det her tilfælde dækker #girlboss for et netværk for ambitiøse kvinder

Selvom det unægteligt er en forretning, der skal tjene penge på disse ambitiøse kvinder, der er del af netværket, er det en virksomhed, som kun kan eksistere så længe, der er et stort fællesskab af kvinder, der hver især identificerer sig selv som en #girlboss.  

Læs Forbes’ portræt af Sophia Amaruso her

 

Artikelbillede 4

American Express 

Det sidste branded fællesskab, som vi vil fremhæve, er American Express og deres store community med iværksættere og personer, der driver mindre virksomheder. I modsætning til de tre andre brands har American Express skabt et B2B-fællesskab, som de har formået at få masseret godt og grundigt ind i deres kerneydelser.  

American Express har ganske enkelt sat sig på en position som iværksætternes foretrukne sparringspartner - og dermed også deres foretrukne kreditkort. Den position aktiverer de ved at hjælpe små- og mellemstore virksomheder med alt fra marketingmaterialer, kontorfællesskaber, netværksgrupper og meget mere. Naturligvis får målgruppen også særligt attraktive tilbud på AMEX’ kerneydelse – deres kreditforretning. Skulle det ikke være nok, så har American Express også skabt en hel bevægelse ud fra devisen “Shop Small”, som har været et centralt element i deres marketing siden 2010.  

American Express er uden tvivl lykkedes med at skabe et fællesskab rundt om deres brand, som sikrer loyale kunder, og som har en identifikationsfaktor, som andre virksomheder kun kan drømme om. Men de er nu alligevel ikke blege for at dele ud af deres erfaringer med brandede fællesskaber. 

Få AMEX’ bedse råd til at skabe et branded community