Skip to content

Så lang er den digitale tålmodighed: Du har 3 sekunder til at komme til sagen

I denne artikel får du indsigt i, hvorfor det er en god idé (og en god forretning) at arbejde med din digitale performance. Vi har tidligere præsenteret vores tanker om ”perceived performance” – altså hvor lang tid det føles, når man venter på, at et website dukker op på skærmen – men i dag handler det om den konkrete load performance, som er en indikator for, hvor hurtigt et website er til at svare. Med andre den egentlige tid der går, fra du indtaster en URL i browseren til hjemmesiden er færdig med at loade. Det kan lyde en anelse teknisk, men det gør faktisk en verden til forskel for dine besøgende. 

Er din hjemmeside lige så hurtig som en Ferrari?

Hvis ikke du kan svare ”ja, for høvlede!” til dette spørgsmål, så er det godt, du læser med her. 
Hurtig load-tid på dit website er nemlig ikke bare din billet til ballet, men også det høje hår og jakkesæt med frynser, som giver dig garanti for at få lov at danse med alle de pæne piger.

En Ferrari accelererer fra 0-100 km/t. på 3-5 sekunder, og det er også den gennemsnitlige anbefalede load-tid for et website. Så Ferrari-analogien er ikke bare en pokkers god overskrift - din hjemmeside skal bogstavelig talt være lige så hurtig som en Ferrari. Og nu skal du høre hvorfor.

Din billet til ballet: God performance giver synlighed

Du kender godt Google, ikke? Den der søgemaskine, alle bruger, når de skal finde en opskrift på chicken tikka masala eller skal have styr på kongerækken under bordet midt i et spil Trivial Pursuit? Godt så…

Google prioriteter load-hastighed højt, når de beregner, hvordan websites skal rangere på Google. Jo hurtigere dit website er, jo mere synlighed får du hos Google. Og synlighed er præmissen for at få besøgende og konverteringer.

I 2017 begyndte Google i øvrigt at tage deres ”Mobile First Index” i brug. Det betyder altså, at Google først og fremmest vil vise hurtige websites, der er optimeret til visning på mobil.

Højt hår og frynser: God performance gør dig mere attraktiv

I dag zapper vi mellem kanaler, apps og websites på mange forskellige devices. Vi ser Netflix på Apple TV, mens vi bruger computeren med venstre hånd og har mobilen i højre (apropos Googles Mobile First Index). Og så er vi hamrende utålmodige.

Når vi besøger et website, forventer vi, at det loader med det samme. Vi er blevet forkælet med hurtigt internet og utallige muligheder for at finde vores produkter online, og er det ene website langsomt, kan vi nemt finde vores produkter et andet sted.

Realiteten er, at langsomme websites fører til mistede konverteringer. Undersøgelser viser, at 47 % af forbrugere forventer, at et website loader på under 2 sekunder. Ca. 40 % af forbrugerne vil forlade dit website, hvis det er mere end 3 sekunder om at loade, mens 52 % siger, at hurtig load-tid er afgørende for, om de besøger dit website igen.
Sekunder kan altså gøre en verden og ikke mindst omsætning til forskel, og du kan ikke længere tillade dig at negligere performance, for dine brugere forventer et hurtigt website.

Sådan sikrer du god performance på dit website

Nu er vi nået til det rigtigt spændende. Nemlig nogle konkrete håndtag, du kan skrue på, for at optimere performance på dit website. Det bliver måske en anelse teknisk, men hæng på:

  • Minimér http-kald og minimér og kombinér filer

En undersøgelse fra Yahoo viser, at et website bruger 80 % af sin load-tid på at downloade assets: Billeder, scripts, stylesheets og så videre. Altså alt det som i sidste ende gør, at dit website virker og ser ud, som det skal. For eksempel kræver hvert billede et http-kald, så jo flere billeder du har, jo langsommere loader dit website. Første skridt mod at minimere disse kald er at identificere dem. Som udviklere har vi forskellige værktøjer til det formål. Jeg bruger for eksempel Google Chrome Developer Tools til at finde ud af, hvor mange http-kald sitet laver, og hvor store/tunge billeder, scripts og style sheets er. Når jeg ved det, kan jeg lægge en strategi for at optimere og minimere http-kald.

  • Cache management

Udnyt caching for at få hurtigere load-tider til dine tilbagevendende besøgende. Caching lagrer billeder og filer på den besøgendes device, så de ikke skal downloades igen næste gang brugeren besøger websitet.

  • Optimering af kode

Når dit website bliver nogle år gammelt har den bagvedliggende kode brug for service, ligesom en bil har. Der dukker hele tiden nye teknologier op, som vi kan bruge til at reparere og optimere koden, hvilket er med til at optimere load-tiden. 

  • Komprimering af billeder

Store og tunge billeder er for performance hvad regnvejr er for en festival. Sørg for at optimere billeder til det pågældende device, og komprimér billedet så meget du kan uden at gå på kompromis med kvaliteten.

  • Skift fra http til http2

Http2-protokollen er en nyere protokol, som kan gøre dit website meget hurtigere. Den arbejder parallelt i baggrunden ved at benytte flere ”tråde”, så browseren kan downloade assets hurtigere.

Disse er bare nogle af de muligheder du har, for at optimere dit websites performance. Hurtig performance er noget, du skal investere i, og det kræver løbende vedligeholdelse.

Sæt et mål for din performance

Uden et mål for din performance, altså en ambition om, at dit website for eksempel skal loade på max 3 sekunder, bliver performance et fluffy ideal, som ind imellem dukker op i dit hoved og siger: ”Husk lige mig!”

Inden du sætter et mål, kan du starte med at finde din baseline. Du kan måle dit websites performance med ét af de gratis værktøjer derude. Det kunne fx være Web page speedtest, Pingdom Tools, Google Search Console (det kræver, at dit website er koblet til Search Console) eller Google Page Speed.

Når du har din baseline, kan du etablere et mål og en ramme, som du og dit team eller jeres bureau i fællesskab skal arbejde indenfor. På den måde sikrer du, at performance ikke bliver overset, når I designer og udvikler.

Hvis du har brug for hjælp til at sætte et mål for din performance og forslag til, hvordan du skal nå det, kan vi hjælpe dig med vores Performance Audit. Her laver vi en gennemgående analyse af dit website og udarbejder en rapport til dig med konkrete tiltag, der kan optimere din performance og din digitale forretning.

En investering i din performance er en investering – med et solidt ROI – i din forretning og i dine brugere.