Skip to content

5 techtrends som kommer til at forme fremtiden

Teknologiens verden er i konstant udvikling, og 2025 ser ud til at være et år fyldt med banebrydende fremskridt og innovationer. I denne artikel udforsker vi fem af de mest betydningsfulde trends, som vil forme vores fremtid fra at reducere vores miljøpåvirkning til at redefinere vores virkelighed.

5techtrends-1

1. Bæredygtig teknologi

Internettet er en af de største energislugere og udleder en større CO2-udledning end flyindustrien. Med den digitale grønne omstilling stræbes der efter at reducere internettets negative aftryk ved at minimere brugen af skadelige materialer, maksimere energieffektivitet og fremme genanvendelse. Det handler også om at udvikle og bruge teknologier, der understøtter langsigtet miljømæssig og økonomisk bæredygtighed.

Virksomheder investerer massivt i at skabe produkter og processer, der minimerer den negative påvirkning på vores planet. Disse bæredygtige teknologier dækker alt fra vedvarende energier og grøn transport til hvordan datacentre reducerer deres CO2-aftryk gennem energieffektive teknologier. 

Udviklingen af bæredygtig teknologi er en uundgåelig nødvendighed for en levedygtig fremtid. 

 

5techtrends-2

2. Kvanteteknologi 

Kvantecomputere står på tærsklen til at revolutionere vores verden ved at udføre beregninger på komplekse datasæt, som almindelige computere ikke kan håndtere og analysere. 

Kvanteteknologi adskiller sig fra traditionelle computere ved ikke at være bundet af det samme binære system, der kun bruger 0'er og 1-taller til databehandling. I stedet bruger kvantecomputere kvantebits, som gør dem i stand til at håndtere komplekse beregninger og simuleringer langt hurtigere og mere effektivt end klassiske computere. 

Potentialet for kvanteteknologi strækker sig over mange områder fra medicin og vejrmodeller til logistik og finans, hvor de stadig er under udvikling og kræver yderligere forskning. I medicin vil kvantecomputere kunne analysere store molekylære datasæt, hvilket vil fremskynde udviklingen af nye lægemidler. Bilindustrien vil udvikle nye, effektive batterier til elektriske køretøjer, mens banker og finansielle institutioner undersøger kvantekryptografi for at sikre onlinetransaktioner og dermed øge sikkerheden mod hacking og svindel.  

Kombinationen af kvanteteknologi og kunstig intelligens (AI) kan også føre til banebrydende fremskridt. Kvantealgoritmer kan dykke dybt ned i datasæt på måder, der potentielt kan revolutionere machine learning. AI modeller bliver skubbet mod betydelige fremskridt ved hjælp at kvanteteknologi. Særligt ses der stort potentiale i simulationer, hvor præcise beregninger kræves. Dette kan f.eks. være når meteorologer vil kunne bruge kvantesimuleringer til at skabe mere præcise vejrmodeller og forudsige naturkatastrofer, hvilket kan forbedre katastrofeberedskab og responsstrategier. 

Det er vigtigt at erkende, at teknologien stadig er ved sin tidlige begyndelse, limited i praksis og ikke fuldt ud realiseret, men ude i horisonten venter et paradigmeskifte. Den fremtidige integration af både kvanteteknologi og AI på tværs af brancher vil sandsynligvis transformere vores tilgang til kompleks problemløsning og innovation, hvilket åbner op for ubegrænsede muligheder. 

 

5techtrends-3

3. Extended Reality 

Extended Reality (XR) er et samlet begreb som dækker over teknologierne Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) og Mixed Reality (MR). XR udvisker grænsen mellem den fysiske og virtuelle verden ved at ændre måden vi arbejder, leger og interagerer på. Dermed giver teknologien mulighed for at skabe fordybende oplevelser, der transformerer flere industrier lige fra gaming og underholdning til e-handel og uddannelse. 

I retailbranchen kan XR tilbyde kunder en unik shopping oplevelse, hvor de kan prøve produkter virtuelt. Kunderne kan f.eks. se hvordan en sofa vil se ud i deres stue eller de kan prøve briller via et AR-lag på deres mobilkamera. Det kan bl.a. være med til at forbedre kundeengagementet og reducere antallet af returneringer, da kunderne får en klarere forståelse af, hvad de køber.   

Ejendomsmæglere kan tilbyde virtuelle fremvisninger af ejendomme, som giver potentielle købere muligheden for at udforske en bolig uden at være fysisk til stede. Desuden kan de også bruge AR-værktøjer til at vise potentielle købere, hvordan ejendomme kan renoveres, som gør det nemt for køberne at visualisere deres drømmebolig. 

I uddannelsessektoren har XR også stort potentiale. Brugerne kan opleve realistiske simuleringer og interagere med komplekse scenarier, hvilket giver dem mulighed for at øve sig på praktiske færdigheder i et sikkert miljø. Dette har særligt potentiale inden for sundhedssektoren og luftfart, hvor personale og piloter kan trænes i livsvigtige procedurer og situationer. 

XR’s evne til at skabe en mere fordybende og interaktiv verden er allerede begyndt at omforme forskellige industrier. Efterhånden som teknologien fortsætter med at udvikle sig, vil dens anvendelse sandsynligvis bliver mere udbredt og transformere måden vi omgår hinanden, både i den digitale og fysiske verden. 

 

5techtrends-4

4. Digitale identiteter  

Det er ikke kun vores oplevelser, der bevæger sig over i den virtuelle verden. I den digitale tidsalder bliver vores identiteter mere og mere virtuelle.  

Vi skaber og vedligeholder digitale identiteter, hvilket påvirker og former vores sociale liv, vores handlinger og hvordan vi underholdes. Vi ser en voksende betydning af digitale identiteter i sociale relationer og kommunikation - Især hos børn. Børn er flittige brugere af digitale identiteter og anvender dem i større grad til at socialisere og være sammen online gennem sociale medier, online computerspil som Fortnite og avatars i beskeder og på platforme som Snapchat.  

Fremtiden vil sandsynligvis byde på endnu større forankring i digitale identiteter, hvilket kan rejse spørgsmål om troværdighed, sikkerhed og behovet for digital dannelse. Digitale identiteter bliver fundamentet for fremtidens kommunikation, hvor sociale relationer og oplevelser i langt højere grad vil være digitale eller udspringe derfra. Denne udvikling omformer, hvordan vi interagerer med hinanden, etablerer relationer og strukturerer økonomiske systemer på måder, som vi knap nok kan forestille os. 

 

5. Interoperabilitet 

Fremtidens teknologi vil bygge videre på nutidens- og fortidens teknologi. Derfor bliver det afgørende, at nye løsninger kan tale sammen med eksisterende systemer. Her spiller interoperabilitet en afgørende rolle - altså det at enheder, systemer og applikationer kan samarbejde og udveksle data gnidningsfrit, uanset producent eller platform. Dette skaber en mere naturlig og forbedret brugeroplevelse, der afspejler hvordan vi bevæger os rundt i hverdagen og samarbejder på arbejdspladsen. 

Interoperabilitet er ikke kun en teknisk egenskab ved de systemer, der udvikles, men det er også essentielt, at vi følger standarder og best-practices for at sikre interoperabilitet. 

Et godt eksempel er OpenId Connect-standarden for håndtering af identiteter og login. Når flere og flere implementerer denne standard, kan vi nemt bruge ét login på tværs af forskellige systemer - som når vi bruger en konto til at logge ind på en anden service.  

Et andet eksempel på et sted hvor standarder for interoperabilitet virkelig påvirker hverdagen er fx EU’s krav om, at alle smartphones i EU skal bruge USB-C. Det betyder, at vi ikke længere behøver at smide kabler ud og købe nye, bare fordi vi skifter telefon.  

Internet of Things (IoT) viser også, hvordan interoperabilitet kan skabe en sammenhængende oplevelse ved at forbinde enheder og systemer, der kommunikerer med hinanden. Smart home-enheder som Google Home og Amazon's Alexa arbejder f.x. sammen for at kontrollere termostater, lys og sikkerhedskameraer fra forskellige producenter. 

I finansverdenen anvender banker interoperabilitet gennem betalingssystemer, så mobile betalingsapps som Apple Pay, Google Pay og bankapps kan arbejde sammen og sikre problemfrie transaktioner.  

Fremtidens teknologi handler ikke blot om de enkelte, isolerede enheder, men om skabelsen af et sammenhængende, effektivt og brugerfokuseret økosystem. 

 

Disse trends er ved at revolutionere, hvordan vi lever, arbejder og interagerer. Selvom mange af dem kun er i begyndelsen af deres potentiale, er vi allerede i gang med at udvikle dem og deres mange mulige løsninger. De sætter dagsordenen for fremtidens teknologiske løsninger. Fremtidens tech er ikke bare på vej – den er ved at tage form lige nu. 

 

Denne artikel tager udgangspunkt i "5 techtrender 2024 som kommer att forma vår framtid"