Blog | Knowit

Geniale finter og kloge beslutninger

Skrevet af Jim Nielsen | Jun 5, 2016 10:00:00 PM

Europas største sportsbegivenhed står for døren. Danmark er desværre ikke med, men det er vores naboer, Sverige. Den store forskel på professionel fodbold og ledelse i en virksomhed  er, at resultaterne i fodbold kommer hurtigt og indiskutabelt. Tydeligheden sætter os i stand til diskutere beslutningernes indvirkning på slutresultatet. ”Skulle Zlatan Ibrahimovic have været taget ud i pausen?” Hver turnering – og hver kamp – er et stykke ledelse, der er til eksamen.

Fodboldmæssigt er jeg amatør i flokken af absolut ulønnede landstrænere, der uden at være belastet af særlig indsigt gerne kommenterer holdets præstation. Som det er i erhvervslivet bliver ledelser også udskiftet i fodbold. Nu har Danmark norske Åge Hareide som landstræner. Han taler om at Danmark har gode individualister, der får holdet til at blomstre og en række spændende talenter. Spillerne taler om at Hareide er en lidt mere pragmatisk træner som giver større frihed end hans forgænger. Konkurrencen fremmer en videnskabeliggørelse af mange af ingredienserne i holdets succes: Taktik, metoder, respekt og viden om modstandere. Spillerne har opgaver på banen hvis løsning den samlede helhed er afhængig af. Alle områder, som kan have betydning for resultatet, analyseres og udvikles.

Til daglig taler jeg med ledere i danske virksomheder om at faktabasere organisationens beslutningsprocesser. Ligesom fodboldens ypperste arbejder virksomhederne på at præstere. Jeg oplever at fokus ligger på vækst via bedre kundeoplevelser, som aktiveres af ny viden om kundeadfærd. Helt konkret trækker kunderne et digitalt spor efter sig, når de køber eller kommunikerer med virksomheden. Disse daglige transaktioner fra hverdagen omformer de bedste virksomheder til nye initiativer mod den enkelte kunde. Det svarer til, at Erik Hamrén (red: svensk landstræner) fik et telepatisk værktøj til at præge hjernen på Zlantan Ibrahimovic med præcis og aktuel information om bevægelsesmønstre hos målmanden foran ham.

Nogle gange bliver jeg mødt med en bekymring for at kvæle det geniale. Altså at data og analytiske modeller skulle være en modsætning til et menneskeligt, kreativt indfald i en beslutningsproces. Mavefornemmelse bliver opstillet som en modsætning til analytisk ledelse. Men jeg ser ikke modsætningen. Det er god ledelse at presse mest mulig viden ud af virksomhedens data – ja, af alle tilgængelige data. Men det skal ikke ske på bekostning af brillante indfald, kritisk sans og mod til at forandre. Fakta og analyse er det grundlag, hvor den kreative leder og medarbejder skal folde sig ud. Computere kan ikke erstatte ledere, men de kan styrke dem!

Fodbold er et strålende eksempel på, at videnskab går hånd i hånd med det geniale. Når en klub som AC Milan bruger avanceret analytisk software til at optimere spillernes fysik, så står det ikke i modsætning til, at topspillere begejstrer os med geniale operationelle beslutninger i brøkdele af et sekund på grønsværen. Heldigvis! Gid sommerens EM både bliver præget af geniale finter og kloge beslutninger!

Ps.

Og så glæder jeg mig til VM 2018 hvor Hareide har ”lovet” at Danmark er med igen!